marți, 13 ianuarie 2015

Carti pentru parinti: 400 de retete culinare pentru copilul tau de Laurentiu Cernaianu

Sursa foto AICI

Astazi vroiam sa va vorbesc despre o carte pe care am citit-o cu ceva timp in urma, dar am dat peste aceasta si am renuntat la ideea initiala; trebuie sa va vorbesc despre retetele astea :))) Nu am o fotografie realizata de mine deoarece eu am cumparat-o in format e-book asa ca am preluat poza de pe site-ul lor.
Ma invart de mult timp pe langa aceasta carte, dar parca ceva ma retinea s-o cumpar. Fiind mai ieftina in varianta electronica, am apasat "adauga in cos" si-am finalizat comanda. Asta se intampla acum cateva luni, abia azi m-am invrednicit s-o citesc.

Descrierea oficiala: (gasita pe site-ul de unde am cumparat-o)

"Editura ALL doreste sa va ajute sa va cresteti copiii mari si sanatosi, propunandu-va o serie de lucrari care se axeaza pe alimentatia sanatoasa si corecta a copilului, pe grupe de varsta, scrise de un medic pediatru cu mare experienta profesionala, dr. Laurentiu Cernaianu.
Lucrarea constituie un ghid complex si util privind alimentatia copilului 0-3 ani, atat in familie, cat si in colectivitati, cuprinzand: notiuni de gastronomie, deosebit de utile in prevenirea si corectarea unor greseli de nutritie; peste 400 de retete de preparare a alimentelor, fiecare preparat avand calculata valoarea sa calorica; 700 de meniuri zilnice proprii fiecarei grupe de varsta, urmarind asigurarea unei varietati cat mai largi, atat in ceea ce priveste componentele, cat si modul de preparare. Lucrarea este utila tuturor celor care sunt constienti de faptul ca un copil alimentat corect inseamna mai tarziu un adult sanatos."


Deschid eu cartea, citesc primele pagini si-mi placea ce citeam. Mi s-a parut ca suna putin a Capraru (cu care eu n-am rezonat deloc), insa pe nicaieri nu scria c-ar fi editie revizuita si adaugita, semn c-ar fi scrisa mai demult. Normal, pentru ca nu este actualizata deloc, am dedus eu in final. Date despre autor n-am gasit mare lucru, decat c-ar fi un pediatru cu experienta; ceea ce suna bine, nu?
Explica foarte frumos si mura-n gura cum sa identifici alimentele sanatoase de cele alterate, cum iti dai seama ca e oul bun sau nu, cum se prelucreaza alimentele, ce metode de prepare termica exista si care-s bune, chestii d-astea utile si tre' sa recunosc faptul ca unele dintre aceste informatii nu le stiam.
Dau la un moment dat un click, intorc pagina si citesc treaba asta:

"De la vârsta de 2 luni şi jumătate până la 3 luni, pe lângă preparatele lactate, se introduce, treptat, la masa de la orele 10, sucul de fructe sau de legume. Se începe cu o linguriţă pe zi, apoi 2, 3 linguriţe ş.a.m.d., până se ajunge la 30 – 40 ml (6 – 8 linguriţe) zeamă de fructe pe zi."

Eeee, incepand cu fraza asta pe mine m-a pierdut de client, eu cu lucrurile astea nu sunt de acord si cred ca stiinta, medicina si cine mai vreti voi au avansat foarte mult, iar noi oamenii stim mai mult de-atat.

Ne sunt prezentate apoi categoriile de lapte praf existente pe piata, am impresia ca multe dintre ele nici nu mai exista la noi, eu n-am auzit decat de Humana din lista de acolo.

Urmeaza un capitol cu meniu pe zile in functie de varsta, iar in capitolul urmator gasim si retetele propuse in meniuri. Eu de aici o sa ma inspir, din retete, pentru ca stiu acum ce-i prieste, ce-i place si ce-ar trebui sa manance fata mea la varsta pe care o are. Nu recomand in nici un caz aceasta carte mamicilor aflate la inceputul diversificarii bebelusului, asa cum nu-l recomand nici pe Capraru ca litera de lege, merita citit ca sa zici c-ai citit si tu faimoasa carte pe care toata lumea o lauda.
Insa ACEASTA ESTE PAREREA MEA PERSONALA, fiecare e liber sa faca asa cum doreste, dar va rog din suflet cercetati bine inainte, intrebati persoane abilitate, cititi si in final, alegeti; bineinteles dupa ce filtrati informatiile si prin filtrul personal.

Nu vreau sa fac o recenzie negativa acestei carti, ci doar vrea sa va vorbesc despre ea, sa nu patiti ca mine. Eu am pus ochii pe ea inca de cand avea fetita mea 6 luni si am inceput sa-i dau alimente solide si oarecum imi puneam sperantele si nadejdea in cartea asta, credeam ca aici voi gasi informatii utile pentru mine si mi-ar fi placut sa citesc undeva ceea ce eu scriu acum aici. Repet, partea de retete mi se pare ok si cum ideile sunt putine, am sa ma mai inspir si de aici.

Daca doriti s-o cumparati, o gasiti e-book (vad ca varianta tiparita n-o mai au) AICI. Nu costa foarte mult, aproximativ 18 lei, la reducere.

O sa va tin la curent si o sa va arat cand o sa gatesc ceva de aici.

V-am pupat.

P.S. Mamicilor, voi ce mai gatiti pentru copilasii vostri? Eu sunt in pana rau la capitolul asta, desi gaza mea de 2 ani nu-i mofturoasa. Astept retete delicioase probate de voi.


Alt P.S. :))) : ca tot am vorbit de copii, trebuie neaparat sa cititi articolul ASTA, e superb.

Pa-pa.
 

joi, 8 ianuarie 2015

Laptele demachiant pentru fata si ochi Byphasse


Buna, fetelor!

Ati vazut acest demachiant in ultima postare din rubrica rutina mea de ingrijire a tenului; si de atunci il tot folosesc. La inceput nu prea mi-a placut, ma ustura fata de la el, dar in prezent ne intelegem bine si am de gand sa-l folosesc pana la ultima picatura. :D Mie in general nu-mi place sa irosesc lucrurile.

Desi n-am avut o experienta placuta cu produsele Byphasse in trecut (ma refer la demachiantul de ochi), l-am cumparat pe acesta fiind atrasa de raportul cantitate/pret si de modalitatea de dozare. Am platit aproximativ 15 lei pe 500 ml intr-un supermachet Auchan.

La inceput il foloseam impreuna cu un alt demachiant, prima tura o realizam cu acesta, a doua cu un altul, pentru ca efectiv imi lua fata foc de la el. N-am elucidat misterul, nu stiu de ce pana acum vreo luna pateam asa si acum este totul ok. Bine, nici nu m-am dat peste cap sa aflu, am alte lucruri de facut :p , m-am multumit doar cu faptul ca nu trebuie sa-l arunc si ca-l pot folosi in continuare, exclusiv. :D


Se lauda a fi un produs fara coloranti, ce contine vitamina E si provitamina B5, destinat tuturor tipurilor de ten si, bineinteles, este testat dermatologic. ( :))) ). Permiteti-mi sa nu cad in plasa acestor cuvinte menite doar sa atraga si care nu inseamna neaparat ceva.


A avut si-o eticheta aplicata cu descrierea in limba romana, insa ea nu mai exista; dar sigur veti intelege din fotografia de mai sus.
Eu aplic demachiantul doar pe fata (pe ochi n-am incercat din simplul motiv ca nu mai suport crema in ochi :D), in doua randuri, folosind dischetele de bumbac. De obicei, nu am foarte mult fond de ten+pudra si este suficient asa. Apoi, neaparat ma spal pe fata. Nu-mi usuca fata si este un produs spornic.


Imi place foarte mult pompita, nici nu e nevoie sa ridic sticla de pe dulap, doar pun discheta si apas. Folosesc aproximativ 3-4 pompite pentru fiecare tura de demachiat.


Ca sa fie treaba-treaba, va pun si-o fotografie cu ingredientele demachiantului; eu am identificat cateva "nasoale" pe la sfarsitul listei, insa oricum produsul nu sta prea mult pe fata.

Observati in fotografii faptul ca demachiantul expira in ianuarie 2017 - in cazul in care nu-l desfaceti - iar daca o faceti, trebuie folosit in termen de 6 luni. Eu il am de aproape 12 luni, dar sincer nu-mi fac probleme, il voi folosi pana cand se termina, oricum mai are cam un sfert. M-am machiat foarte rar, de aceea s-a consumat asa putin.

Per total, e un produs ok, merita incercat atunci cand nu dorim sau nu avem sa dam multi bani pe un demachiant. Daca-l mai cumpar? Cred ca nu, piata e foarte bogata in oferte care ma asteapta. :D

Voi ati incercat laptele demachiant Byphasse? Va place?

V-am pupat.

marți, 6 ianuarie 2015

In noaptea asta ne visam ursitul...

Sursa foto

Astazi crestinii sarbatoresc Botezul Domnului sau Boboteaza. Cred ca toti stim despre Botezul lui Iisus, fie ca suntem credinciosi, fie ca nu.
Ca si in alte zile, avem foarte multe datini si obiceiuri legate de ziua asta. Imi amintesc faptul ca in copilarie mergeam cu bunica (Dumnezeu s-o ierte!) la biserica pentru a lua apa sfintita despre care se spune ca are puteri miraculoase si ca nu se strica niciodata. Tineam agheasma in sticla multi ani si niciodata nu mirosea a apa statuta. Apoi asteptam preotul sa "vina cu Boboteaza" si sa ne dea busuioc pe care-l puneam in noaptea de 5 spre 6 sub perna pentru a ne visa ursitul. Doamne, cu cat busuioc am dormit sub perna :))) In unii ani, vazand ca nu visam nimic, gasisem eu cu sora-mea si alte metode d-astea de-a visa ursitul :))) Una din ele zicea sa mananci o turta sarata rau inainte sa te bagi in pat si cine visezi ca-ti aduce apa, ala e. :))) Am facut-o si p-asta, printre altele de care nici macar nu-mi mai amintesc. :))) Dar intr-o noapte de Boboteaza (nu mai tin minte ce metoda aplicasem :))) ), chiar mi-am visat ursitul. Da, da, nu glumesc. Nu mi-am dat seama pe moment ca ala e visul, eu ma asteptam sa vad clar un chip de barbat...dar visul a fost altfel si eu l-am uitat cu timpul. Apoi, peste ceva ani, eram deja casatorita de putin timp si ne aflam noi pe Delaware Bridge, eu priveam nedumerita pe geamul masinii, peisajul imi parea asa de cunoscut, desi era prima oara cand ma aflam acolo. Cand m-a lovit...asta visasem...un barbat al carui chip nu l-am vazut in vis, dar care avea aceeasi conformatie a trupului ca a barbatului din stanga mea, conducand o masina pe un pod imens si superb. Imi amintesc cu drag momentele astea acum!

Voi ce datini si obiceiuri stiti de Boboteaza?
Va puneti busuioc sub perna? Ati visat vreodata ceva?

Maine e o alta zi frumoasa...Sfantul Ion. Eu am 6 persoane dragi cu numele asta, insa numa' doua imi sunt aproape.

Va las acuma, merg sa pregatesc tortul :D

V-am pupat.

luni, 5 ianuarie 2015

Si-au trecut si sarbatorile....Bun venit, 2015!


Buna, fetelor!
La multi ani! Va doresc un an mai bun, plin  de sanatate, fericire si realizari pe toate planurile.

Cum ati pasit in 2015? Ce planuri aveti?

Va amenintam postarea trecuta ca ne vom mai citi inainte de Revelion, insa nu mi-a iesit. Ma revansez acum si va spun de la inceput ca urmeaza o postare mai lunga, cu multe poze. Si asa am renuntat la rubrica "Saptamana in imagini".... :)))

Desi noi impodobeam bradul pe 24 decembrie anul asta am decis sa ne apucam mai devreme, ca Miruna sa aiba mai mult timp la dispozite sa se bucure de el. Asa ca pe 21 am trecut la treaba. V-am aratat data trecuta ce-a iesit (click AICI).

Am inceput cu gatitul inca de pe 23 pentru ca unele dintre bunatati le-am facut cadou. :D Am facut biscuiti cu susan, dupa reteta Corinei, pe care am modificat-o putin (click AICI pentru varianta originala) si turta dulce - varianta rotunda pe care o stiu si-o ador din copilarie (reteta de AICI).


 Prima tava de biscuiti inainte de a intra la cuptor; am facut vreo 3 tavi :D Imi pare rau ca n-am o poza frumoasa si cu ei copti.

 Turta dulce :D cea glazurata; am avut si fara glazura, ca sa manance si copiii, avand in vedere faptul ca glazura e cu albus crud.

 Pachetele cu biscuiti si turta dulce din cosurile cadou :D

 Si cosurile cu bunatati :D Va plac, am talent?

In timpul mesei de Craciun

Pe 24 am pregatit cozonacii, sarmalele, piftia de pui (care a iesit rose din cauza agar-agar-ului pe care nu scria ca-i colorat :))); a fost delicioasa si asa) si painea de casa.

Cozonacii sunt meritul sotului meu :D

Sectiune cozonaci :D Primul lucru facut in ziua de Craciun a fost sa impartim. Poza a iesit "aburita" de la sarmale. :D

Piftia cea rose :D Asa se poarta acum :)))

Painica :D

Masa de Craciun am servit-o alaturi de niste prieteni...si imi pare rau ca n-am o poza si cu bucatele frumos aranjate. Dar am o poza dragalasa cu mine si cu minunea mea. :D


Noaptea dintre ani am petrecut-o in aceeasi companie placuta, a reusit si Miru sa stea pana la ora 12, si asta pentru ca dormise la pranz pana pe la 6. Cu gatitul...si mai rarut, ca-i mai dragut. Am inlocuit sarmalele cu fripturica la gratarul electric, iar la desert am pregatit un tort, acelasi ca de ziua Mirunei, minunat tort, o sa-i dedic o postare separata. :D

V-ati prins ca ma pricep tare la decorat, nu? :)))

Tortul minunat :D

Singura poza in care am iesit cat de cat ok si in care se vede si tinuta (e rochia pe care v-am aratat-o AICI). In rest, m-am ingrasat, nu foarte mult, dar astea 4-5 kg nu-mi vin deloc bine si ma fac sa ma simt umflata si sa obosesc greu. Am inceput deja sa iau masuri.

Miruna m-a ajutat la decorarea tortului :)))

Cam asa am petrecut noi sarbatorile si sfarsitul anului. Fara prea mare agitatie, insa am vrut sa avem pe masa bucate romanesti (chiar daca-s nesanatoase, ca nu mancam tot anul asa). Si am pornit in 2015 cu sperante mari, rugandu-ne pentru sanatate, liniste sufleteasca si un trai mai bun. Iar viata traita in rasete de copil e muuult mai frumoasa.

V-am pupat.